Speciel informationsside fra Siolit A/S om verdens mærkeligste æbletræ

 

The Original Bardsey Tree

Bardsey æblet eller Merlings æble som lokalbefolkningen kalder det, er resistent overfor de alvorligste frugttræssygdomme der findes.

 

Ian Sturrock fra Bangor i Nord Wales fandt i 1999 frem til dette æble, som viste sig at være immunt overfor kræft, skurv og andre svampesygdomme. Han stod med et æbletræ der kunne danne grundlag for helt nye sorter, og som kan blive et vigtigt led i forskningen af sygdomme i frugttræer. Bardsey æblet bliver kald det mærkeligste æble i verden, dels på grund af at det er det eneste af sin sort, dels på grund af sin oprindelse og vækstbetingelser på en stormomsust ø i det irske hav.

 

Øen Bardsey har en speciel historie. Øen er navngivet efter en viking og er knyttet til Kong Arthur legenden, idet vismanden Merling efter sigende ligger begravet her i sin glaskiste.

Bardsey æblet påstås at være bragt til øen via munkene som kom hertil for over 1000 år siden. Legenden fortæller videre, at det var et af æbletræerne fra Paradisets have.

 

Bardsey æblet er blevet formeret og findes nu i forskellige haver og frugtplantager rund omkring i Wales, Skotland og få andre steder ude i verden. Træet har her været udsat for mange sygdomangreb ude at blive sygt. Eneste synlige problem er egetræsviklere.

Træet er meget hårdført og kan tåle frost. Afprøvet ned til -20° C i Østrig.

Frugten er meget sødlig og dufter af citron eller lemon. Det kan spises direkte fra træet i september eller gemmes til november / december. Størrelsen på æblerne kan variere noget alt efter vækstbetingelserne.

 

Bent Nielsen, som har en stor samling af gamle frugttræssorter på Tåsinge, blev opmærksom på Bardsey æblets kvaliteter gennem en engelsk avisartikel. Det er meget sjældent, at man står med et æbletræ, der er så sygdomsfrit og resistent som dette træ.


Se yderligere fakta om Bardsey æblet her.

 

Med venlig hilsen

Christian Jensen

6471 1115 / 2019 2316

 

Tilbage til forside