Bent Nielsens Pomet
 
 

Siolit Flora har gennem de seneste 11 år været anvendt i forsøg mod kræftknuder i frugttræer i Bent Nielsens Pomet i Landet på Tåsinge. I den store frugttræs samling af gamle sorter er der en del arter der er kendt for at udvikle kræftknuder og kræftsår. Der har tillige været en del fejeskader af rådyr som også er Siolit – behandlet.

 

Kræftknuder fremkaldes af svampen Néctria galligena Bes. med knopcellestadiet Fusárium máli Allech som kærnefrugttræernes specifikke kræftsvamp. Der findes i sjældne tilfælde andre svampe i slægten Néctria der kan angribe frugttræerne. Behandlingen med Siolit skal starte så tidligt som muligt, i det tilfælde at frugttræet er kendt for at udvikle kræftknuder, vil en Siolit – behandling ved vanding af træet have en gavnlig indflydelse på træets vækst og i nogen grad modvirke dannelsen af kræft.

Selve Siolit – behandlingen sker ved, at rense det angrebne sted helt ind til frisk ved og bark. En blanding af Siolit Flora og træ lim tilsat lidt vand males på stedet. Træ limen har til opgave at lukke såret og holde på Siolitten så den ikke regner af. Behandlingen bør udføres to gange årligt indtil barkskaden er helet.

Det er vigtigt at værktøjet der bruges, rengøres grundigt og eventuelt sprittes af hver gang man skærer i en ny kræftknude, også hvis det er på samme træ. Vi har med en svamp at gøre, og den spreder sig ved hjælp af sporer. Værktøjet kan meget let blive smittekilde og overføre svampen til et nyt sted. Så, ikke noget med lige at skære en gren eller kvist med det urensede værktøj. Fusárium er en velkendt svamp i gartnerier og haver, arten kan være utrolig aggressiv og i nogle tilfælde dødelig for de planter der angribes af den.

Se vores hjemmeside om Siolit forsøg i Kina hvor bananpalmerne er angrebet af Fusárium. Sygdommen kendes også under navnet Panama disease, og har indtil nu kostet millioner af bananpalmer livet. Forsøgene i Kina viser, at Siolit Flora har en helbredende effekt på syge palmer der er vandet med Siolit Flora.

 

 

Modertræet af Agnes æblet står i Rudkøbing på Langeland, Det gamle træ led stærkt under musegnav og svampeangreb der ville ødelægge træet med resultatet at det ville død.
Efteråret 2006 blev træet behandlet første gang med Siolit Flora. Al dødt bark blev fjernet, og træet vasket med vand så det var så rent som muligt.
En meget tyk blanding af Siolit og træ lim blev smurt på stedet, kun et smalt bark stykke var tilbage, så det var med spænding vi tilså træet i 2007.
Træet havde en meget fin blomstring, som udviklede sig til en masse store æbler af god kvalitet. På trods af den meget smalle bark forbindelse ved rodhalsen fik træet også kraft til at sætte nye skud, der kunne skæres og blive til nye Agnes æbletræer.
Træet er ved at danne ny bark, og vil med tiden få det bedre.

 

Agnes æble gennemskåret for bedømmelse af frugtkødet, farve, kernehusets form, stilken og blomstens udseende.
I faglitteraturen findes der beskrivelser af langt de fleste frugttræer, så navn og egenskaber kan fastslås med
sikkerhed.


 

     
     
 
Tilbage til Flora1    Tilbage til Mikro

Siolit-behandling af kræftknuder, kræftsår og barkskader i Pometet på Tåsinge hos Bent C. Nielsen

Foto fra Bent C. Nielsens Pomet på Tåsinge.

Men frugttræer kan få forskellige sygdomme og barkskader.

   

 

  

  

Det ses tydeligt, at der er en helingseffekt ved brugen af Siolit Flora mod kræftknuder og feje- og barkskader.

Tilbage til Flora  Tilbage til Mikro   Back  Til Top  Til E-shop for køb af Siolit Flora eller Mikro mod kræftknuder m.v.